miercuri, 28 aprilie 2010

Enigma Otiliei

Aparut in martie 1938, romanul Enigma Otiliei prezinta viata burgheziei bucureste din prima jumatate a secolului nostrum.Titlu original al romanului a fost Parintii Otiliei, scriitorul avand in vedere ideea paternitatii.Desfasurarea epica este lenta, conflictul fiind determinat de incercarile membrilor clanului tulea de a pune mana pe averea lui Costache Giurgiuveanu.

Formula romanului este in esenta balzaciana, dar cu evidente implicatii moderne, opera distingandu-se, in primul rand, prin marea unitate in diversitate.Compozitional, romanul este format din studii caracteorologice, urmarind formarea personalitatii lui Felix si consemnarea destinului celorlalte personaje pe fundalul social al epocii.

Lumea romanului graviteaza in jurul singurului personaj cu adevarat viabil:Otilia.Alaturat altor personaje feminine ale literaturii noastre, Otilia impresioneaza prin complexitatea sufletului, prin imprevizibilul ce o invaluie, prin farmec si delicatete.

Ca personaj, Otilia nu are o schema fixa, ea se intregeste parca prin miscarea romanului, in fiecare pagina fiind alta, dar nu labilitate ao invaluie ci intensele register in care evolueaza.Autorul insusi ii fixeaza identitatea:Otilia este eroina mea lirica, proiectia me ain afara, o imagine lunara si feminina.

Prin Otilia, romanul capata modernitate.Ea sparge tiparele clasice care unesc un avar, un arivist, o fata batrana si alti indiviyi interesati doar de partea materiala a oricarei relatii, aducand in prim plan o problematica existentialista.

Ca personaj, Otilia cea zglobie sta sub semnul dramei feminine, ea aducand in aceeasi albie de ganduri furtunoase torente de anxietate, de neimpliniri, de singuratate, de zambete amare sau valuri ale unui timp ajuns la liman.

Fata este vesnic inconjurata de admiratori si iubita de papa Giurgiuveanu, apoi de tanarul Felix, de Pascalopol, un strain care a fost in preajma ei inca de cand era mica si ale carui sentimente nu sunt deloc lamurite.Otilia este admirata de baietii de la Universitate, invidiata de rude, curtata vulgar de Stanica, agasata de Titi.De fapt, Otilia starneste oricui dorinata de a o stapani.Nimeni nu va reusi insa acest lucru cu adevarat.Fiecare va cunoaste mai mult sau mai putin din ea, dar Otilia va ramane, cu toata evolutia ei o enigma.

Cititorului ii este prezentat prin intermediul lui felix Sima, care, abia sosit in casa lui mos Costache si neprimit asa cum s-ar fi asteptat, este gata sa plece.Inainte de a-i vedea chipul, Felix ii aude vocea cristalina si din clipa aceea o va iubi neconditionat.

Tanara ii impunea lui Felix modul in care sa o trateze, fiind de la inceput ocrotitoare.Ea il introduc ein atmosfera familiei si tot ea face prezentarile.

Otilia va urma, ca personaj, structura cunoscuta si abordata si pentru celelate personaje.Portretul fetei este schitat inca de la inceput : fta parea sa aiba 18-19 ani.Fata maslinie cu nasul mic si ochii foarte albastri o arata si mai copilaroasa intre multe bucle si gulerul de dantela.

Otilia se defineste prin vorbe, fapte, gesturi, prin comportamentul care starneste reactii diferite in jurul ei.Felix o urmeaza si o admira tocmai pentru aceasta imprevizibilitate, Pascalopol o ocroteste vazand in ea o posibila implinire, mos Costache se lasa mangaiat, iar Aglae si Aurica se intuneca de invidie.Stanica nu oierde ocazia sa exclame : Desteapta fata !, iar Titi, sa caute un moment cand sa strecoare o obscenitate, convins ca nu este nimic rau in asta.Fata domina insa totul si pe toti, prin generozitate si printr-o superioritate slefuita de-a lungul timpului.Fara cel mai mic efort, cu o naturalete dezarmanta, ea se ridica vizibil deasupra celorlalti.

Pentru Felix, Otilia este o prietena de aceeasi varsta, o ocrotitoare.Autorul sugereaza ca intanlirea si apropiereacelor doi era predestinata.Relatia pare a de infiripat din copilarie, iar acum nu era decat o confirmare.Fata are neintrerupte atitudini de protectie fata de trei personaje : papa, Pascalopol, dar mai ales fata de Felix.Gesturile ei necenzurate, dar pornite din firescul sentimentelor incanta.Otilia e intruchiparea feminitatii si a gingasiei.

Felix este insa cel mai apropiat de ea.Intimitatea il fascineaza inca din prima noapte petrecuta in casa din strada Antim.Il impresioneaza amestecul de lucruri, intimitatea lor si mai ales diversitatea preocuparilor fetei.

Compozitia interiorului imbina elementele ce fac parte din structura psihica a personajului, observat doar in cursul unei treceri in revista a decorului.Arhitectura personajului asezata alaturi moda, notele muzicale pentru pianoforte si romane frantuzesti din colectia Calmann-Levi, ilustrata si cartonata.Din cateva detalii se recompune o reoina plina de feminitate, o intelectuala rafinata si o fire sensibila la frumos.

Personajul se autocaracterizeaza in mai multe randuri.Dupa ce termina de cantat o bucata muzicala, lasa mainile in poala si exclama :Ce sentimentala sunt !.Ii marturiseste lui Felix o vesnica tulburare interioara, fiind atrasa de tot felul de lucruri, mai mult sau mai putin importante.

Otilia deruteaza pentru ca trece brusc de la o stare la alta.De fiecare data, ea apare altfel in ochii celor din jur.Fiecare intelege o parte din ea, dar nimeni nu o poate patrunde cu adevarat.Aglae o considera o zanatica, o dispretuieste vizibil si o bruscheaza cu vorbe ireverentioase.Stanica, afland despre logodna Otiliei cu Pascalopol, incearca sa-l determine pe mosier sa inteleaga adevarat situatie a Otiliei, spunandu-i ca este o tanara neexperimentat si nestatornica.Aurica e de parere ca Otilia este sireata si destrabalata.

Pentru Felix, Otilia este o fata cuminte d ecare se indragosteste nebuneste, dar fata de care are ezitari in a lua hotarari decisive.Pascalopol o considera foarte frumoasa, are infinita rabdare cu ea, dorind-o ca sotie si nedistingand niciodata clar ce e viril si ce e patern in dragostea lui.Compozitia personajului include, evident si biografia presarata intr-o discutie cu Felix, in care eroina vorbeste despre parintii ei.Otilia se misca intr-o lume fixata pentru totdeauna in tipare.Mos Costache ii pecetluieste definitiv destinul.El nu o infiaza si Otilia va fi sacrificata de familia care isi doreste atat de mult mostenirea .

In finalul romanului avem o imagine de nerecunoscut a celei care ne-a fascinat pe toti, imagine ce confirma spusele ei despre destinul tulburator si oarecum previzibil al oricarei femei, dupa care adevarata existenta se consuma in cativa ani, vreo zele cel mult.Privin fotografia Otiliei, in biroul sau, Felix constata ca nu numai Otilia era o enigma, ci si destinul insusi.


Miricioiu Sebastian

Niciun comentariu: